יתר לחץ דם, כמו גם סוכרת והפרעה בשומני הדם, מאיצים תהליך טרשתי בכלי דם שעלול להוביל להתקפי לב, אירועים מוחיים ועוד. תזונה נכונה היא אבן יסוד בהתמודדות עם מצבים אלו. ישנם מגוון התערבויות תזונתיות שהתועלת שלהן בהקשר זה הוכחה. קיימים תפריטים המדגישים את הצורך בהגבלה קלורית, תפריטים המדגישים את הרכב המזון – בין אם הגבלת סוגי מזון עשירים בפחמימות, או הגברה, לעיתים קיצונית, של רכיב כזה או אחר, כמו תפריט עשיר בחלבונים בכלל ומן החי בפרט. ישנן גם גישות המתאימות תזונה לפי מדדים שונים, ולעיתים משונים, כמו עפ"י סוג דם, עפ"י צבע המזון ועוד. אינני שופט אף גישה, ובלבד שהיא תעמוד במבחן התוצאות: (1) ירידה במשקל (אם זו המטרה), (2) מניעת מחלות לב וכלי דם ו-(3) היכולת להתמיד בשינוי התזונתי לאורך זמן. מניסיוני, ההתערבות התזונתית שנשמרת לאורך זמן היא זו שמבוצעת בהדרגה, בצורה המתחשבת בהרגלי תזונה קיימים, כשהשינוי נעשה באיטיות כך שהתזונה הבריאה מוטמעת באורח החיים הבריא בצורה "לא מורגשת". לרצף הדרגתי של שינויים קטנים בהרגלי האכילה יש יכולת לעמוד במבחן הזמן, יותר מאשר שינוי קיצוני, שיתכן ומביא לתוצאות מידיות, אך הן נעלמות תוך מספר חודשים שאחריהם חוזרים להרגלים הישנים שאינם בריאים. אחת הגישות התזונתיות שהוכיחו את עצמן בהשפעתה החיובית על בריאות הלב וכלי הדם הינה התזונה הים-תיכונית, שעשירה בירקות, שמן זית, דגים, אגוזים ודלה במלח ובפחמימות. מצרף כאן מספר תפריטים (ויש עוד רבים) שיעזרו לכם בבניית התזונה הבריאה. אין בהמלצות אלו משום תחליף לעבודה עם מומחה לתזונה שיתאים את התפריט הנכון תוך התחשבות בהרגלים קיימים, מצב בריאותי, "חולשות", סדר היום וכיו"ב. דיאטה דלת מלח מאכלים בעלי תכולת מלח גבוהה, שרצוי להימנע מהם: מותר ואף רצוי להשתמש בתבלינים טבעיים (לדוגמא: נענע, רוזמרין, מרווה, שמיר, כמון, פלפל שחור, אבקת שום וכו'). בנוסף, ניתן לאכול ירקות כבושים בחומץ ופיצוחים ללא מלח. כמו כן, קיימים בשוק מוצרים דלי מלח (קרקרים, פריכיות אורז וכו') ואף סויה דלת נתרן. הנחיות תזונתיות לאיזון רמות כולסטרול בדם הפחת שומן רווי וכולסטרול במזון: הפחת אכילת שומן צמחי מוקשה במזון: מה כדאי לאכול? מקורות של "שמן בריא": מותר לצרוך שמן בריא בתפריט – עד 20-30% מסך כל הקלוריות בתנאי שמגבילים מקורות שומן רווי. דגש לבישול: כמה שפחות טיגון עמוק ובישול שומני. הנחיות תזונתיות לאיזון רמות טריגליצרידים בדם טריגליצרידים הינם שומנים המצויים בדם ומקורם מפחמימות המגיעות מהמזון, על כן צריכה מוגבלת של פחמימות מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם. הערך התקין של טריגליצרידים בדם הוא עד 180 מ"ג/דצ"ל. כאשר תזונה מתאימה תביא לשיפור משמעותי בערכי ה- טריגליצרידים . להורדת רמות טריגליצרידים יש למלא אחר ההנחיות הבאות: ישנו קשר ישיר בין היפרטריגליצרידמיה לבין עודף משקל, כך שירידה במשקל תביא לירידה בערכי ה- טריגליצרידים בדם. על כן, לאנשים הסובלים מעודף משקל – יש להימנע ממזונות עתירי קלוריות ושומן, כגון: מזון מטוגן, פיצוחים, מוצרי חלב שמנים, ובשר שמן.תזונה נכונה למניעת מחלות לב וכלי דם